11 december 2012: lijmtechnolgie

“Als je een fietsband kan plakken, kan je ook een vliegtuig in elkaar lijmen”, was één van de opmerkelijke uitspraken van Rob Helmich van Henkel tijdens deze LDR lezing. Hiermee doelde hij op de Airbus A380 die voor een belangrijk gedeelte gelijmd is. Bij lijmen bestaat ca. 90% uit voorbehandelen. Maar wat zijn lijmen nu eigenlijk, welke soorten zijn er en wat zijn de toepassingen? Hierover wist Rob een mooie avond te vullen. Voor de nieuwsgierigen: lijmen zijn vloeibare kunststoffen die uitharden.
Een aantal bijzonderheden van lijmen:
– lijmen zijn beperkt hittebestendig. Sommige soorten tot wel 450 graden;
– een aantal lijmen dien je altijd te schudden voor gebruik;
– er zijn ook lijmen voor medische toepassingen;
– aan lijmverbindingen kan niet echt gerekend worden zoals dat bij lasverbindingen wel kan. het moet allemaal proefondervindelijk worden bepaald;
Verder werd het kitten van de badkamer behandeld en het plakken van een fietsband. De enthousiaste klusser werd er dus ook nog wijzer van.

Rob eindigde zijn enthousiast vertelde presentatie met Ceramishield. Een goedje dat zijn oorsprong vind in de gieterij wereld en gebruikt wordt voor het spatvrij houden van de toort mondstuk en contacttip.
Het was een reuze interessante en levendig vertelde presentatie. Met 22 leden in de zaal kunnen we spreken van een geslaagde avond.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s